Categorieën
Nieuws

‘Guilty pleasure’ vaakst bekeken in ANW

Guilty pleasure is in 2017 het vaakst bekeken in het Algemeen Nederlands Woordenboek (ANW), het gratis online woordenboek dat het eigentijdse Nederlands beschrijft. Naast andere uit het Engels afkomstige termen zoals swipen, mindfuck en bingewatching werden ook afkortingen zoals e.e.a. en n.o.t.k., Franse uitdrukkingen zoals partir c’est mourir un peu en het woord kroonjaar veel geraadpleegd.

Dat de Engelse uitdrukking guilty pleasure zo vaak bekeken werd verbaast Vivien Waszink, de redacteur die het woordenboekartikel maakte, niet: “Het is typisch een woord dat relatief nieuw is in het Nederlands en de laatste tien jaar redelijk aan het inburgeren is.” In het ANW wordt guilty pleasure omschreven als ‘heimelijk pleziertje; iets waaraan men stiekem genoegen beleeft hoewel men weet dat het eigenlijk niet hoort’. Het begrip wordt vaak gebruikt in muziekcontext, voor popnummers die volgens de algemene opinie ‘niet kunnen’. Het tv-programma De Wereld Draait Door had een tijd een rubriek die Guilty Pleasures heette, wat heeft bijgedragen aan de bekendheid van de term. 

C’est le ton etc.

E.e.a.n.o.t.k.t.k. en w.v.t.t.k. zijn veelgebruikte afkortingen in het Nederlands. Vaak weten mensen wel ongeveer wat er met de afkorting bedoeld wordt, maar niet precies waar de letters voor staan. En dan biedt het internet uitkomst. “Er zijn weinig woordenboeken waarin afkortingen zo uitgebreid beschreven staan als in het ANW, vandaar dat de meeste mensen bij ons terechtkomen.”, vertelt redacteur Rob Tempelaars, die zelf veel van de afkortingen bewerkte. Daarnaast maakte hij de beschrijvingen van de Franse uitdrukkingen c’est le ton qui fait la musiquepartir c’est mourir un peu en l’enfer c’est les autres. “Het zijn uitdrukkingen die vaak op radio of tv worden gebruikt. Luisteraars weten niet precies wat het betekent en zoeken het op.”

Kroonjaar

Koning Willem-Alexander vierde dit jaar zijn vijftigste verjaardag. Ter ere daarvan nodigde hij honderdvijftig gasten uit voor een diner. Om aan te kunnen schuiven moest je alleen wel net als de koning op 27 april jarig zijn en een kroonjaar bereiken: een jubileumjaar dat door vijf of tien deelbaar is. Niet verwonderlijk dat het woord kroonjaar dit jaar opvallend vaak bekeken werd in het online woordenboek.

De 50 meestbezochte artikelen in 2017

  1. guilty pleasure
  2. e.e.a.
  3. no hard feelings
  4. addendum
  5. n.o.t.k.
  6. neuroot
  7. c’est le ton qui fait la musique
  8. gister
  9. kroonjaar
  10. lul-de-behanger
  11. hands-on
  12. swipen
  13. partir c’est mourir un peu
  14. reaguurder
  15. spic en span
  16. mindfuck
  17. Jan met de pet
  18. geslachtsnaam
  19. e.v.
  20. oenoloog
  21. v.w.b.
  22. goodiebag
  23. knapperd
  24. bingewatching
  25. appen
  26. horzel
  27. i.h.k.v.
  28. tatta
  29. bimbo
  30. milf
  31. o.v.v.
  32. regenboogkind
  33. beurtbalkje
  34. sparren
  35. Indiër
  36. triggeren
  37. koekoeksjong
  38. stafmedewerker
  39. aanloopschaal
  40. blasé
  41. w.v.t.t.k.
  42. purist
  43. palingworst
  44. briefhoofd
  45. it giet oan
  46. l’enfer c’est les autres
  47. flagshipstore
  48. oldskool
  49. morfeem
  50. t.k.a.

Laatste nieuwsberichten:

Of bekijk alle nieuwsberichten.